De oude telefooncentrales

Oude telefooncentrale (Wikimedia)
Wellicht denkt u nu gelijk aan een kastje aan de muur met veel draden? Een telefooncentrale in de breedste zin van het woord was echter iets heel anders. In de begin jaren van de vorige eeuw waren deze telefooncentrales geen kastjes maar gebouwen. Een telefooncentrale was een gebouw waar de telefoonkabels naartoe liepen. In het gebouw werkten vooral veel vrouwelijke telefonistes. Deze verbonden de persoon aan de ene kant van de lijn met de juiste persoon aan de andere kant. Hier was dus veel handwerk voor nodig. Deze manier van werken werd steeds meer en meer geoptimaliseerd en geautomatiseerd totdat er geen telefonistes meer nodig waren en alles via machines en apparatuur werd doorverbonden. Terwijl telefonistes werden vervangen door machines, bleef het gebouw functioneren als een telefooncentrale.
Zie hier een leuk ouderwets filmpje over telefonie in de jaren 60. https://www.youtube.com/watch?v=GMCt65yAtQ0
Het is interessant om ook de Engelse benaming van een telefooncentrale te noemen zodat de huidige benamingen een stuk duidelijker worden. In het Engels sprak men van een Telephone Exchange als men het had over de telefooncentrale. En het woord Exchange kan vertaald worden als “wisselen” of “uitwisselen”. Denk hier dus aan het werk dat de telefonistes deden door het wisselen van stekkers om mensen met elkaar telefonisch te verbinden.
PBX, wat betekent dat?
Dit wordt hopelijk al iets duidelijker nu. In grotere bedrijven waar er veelvuldig werd getelefoneerd was het niet ongebruikelijk dat er een eigen kleine telefooncentrale was. Hier werden telefoontjes zowel intern als extern doorverbonden. Het grote voordeel hiervan was dat er sneller en efficienter kon worden doorverbonden zonder extra hoge kosten. Deze systemen werden in het Engels omschreven als een Private Branch Exchange. Zoals hierboven al is vermeld betekent Exchange eigenlijk centrale, een afkorting van telefooncentrale (Telephone Exchange).
De vertaling laat zich nu al een beetje raden. Private = prive of persoonlijk, en Branch = afdeling of filiaal. Het is dus een kleine telefooncentrale op eigen locatie en in eigen beheer. Meestal niet veel groter dan een kast of bureau.
Digitale (ISDN) telefooncentrale
Tot eind jaren ‘80 van de vorige eeuw was het alleen mogelijk te bellen via het PSTN (public switched telephone network) netwerk. Een gesprek werd opgezet tussen twee personen, en daar hield het wel bij op. Met de komst van ISDN was het mogelijk om meerdere telefoons op 1 lijn aan te sluiten. En er werd gebruik gemaakt van digitale signalen die worden verstuurd tussen de telefooncentrale en de telefoon. Dit maakte het ook mogelijk om gebruik te maken van een eigen PABX(A staat voor automatisch) /PBX die zowel voor particulieren als bedrijven betaalbaar waren. De bedrijven hadden weliswaar een grotere PBX (telefooncentrale) dan een huishouden. Vandaar dat er wel eens wordt verwezen naar een Huistelefooncentrale. Hiermee is echter de oorspronkelijke betekenis van de Telefooncentrale als een gebouw gewijzigd naar een kastje aan de muur.
Naast het aansluiten van telefoons werd het ook mogelijk om ander apparatuur aan te sluiten zoals een faxmachine of een computer modem. Deze werden dan een Extension genoemd in het Engels. Hier kan extension worden vertaald als een uitbreiding of aanzetstuk. Vandaag de dag wordt er nog steeds gesproken over extensions wanneer het gaat om een VoIP telefooncentrale.
De digitale PBX, oftewel IP PBX
Eigenlijk is de ISDN telefooncentrale al op zijn achterste benen. KPN heeft bijvoorbeeld aangegeven te stoppen met het leveren van bepaalde ISDN diensten in 2019. De opkomst van computer gestuurde telefooncentrales is onomkeerbaar. Sinds de toegankelijkheid van het internet is in alle opzichten de automatisering van bedrijfsprocessen flink uitgebreid. Ook op het gebied van de telefonie.
Het voordeel van een computer gestuurde telefooncentrale op locatie is de ontzettend grote hoeveelheid mogelijkheden die het met zich meebrengt. Het kan meerdere telefoontjes tegelijkertijd afhandelen. En naast het telefoneren kan men gebruik maken van muziek, wachtstand, doorschakelen, instellingen die niet met een analoge of ISDN telefooncentrale zo eenvoudig te beheren zijn.
De Digitale PBX oftewel IP PBX wordt doormiddel van internet verbonden met de computer gestuurde telefooncentrale van de Telefoon Provider. Er wordt dan gesproken van een “Trunk”. Een trunk is een directe internet verbinding tussen de lokale telefooncentrale op kantoor met de telefooncentrale van de VoIP Provider. Vergelijk het met twee computers die via internet met elkaar verbonden zijn, en heen en weer praten. Het voordeel van een IP PBX is dat door middel van een gateway, je nog steeds de ISDN/Analoge telefoons kan gebruiken. Dit kan aardig wat geld besparen, maar mist een aantal duidelijke voordelen van VoIP. Sindsdien heeft de wereld van telefonie niet meer stilgezeten. En zelfs de digitale PBX is in sommige gevallen alweer een beetje achterhaald met de komst van Hosted VoIP.
Hosted VOIP
Alles in de cloud. Het is ook mogelijk om een PBX ergens in een datacenter neer te zetten. Op die manier is een lokale PBX overbodig geworden voor veel bedrijven. De telefooncentrale in de cloud is dan heel makkelijk te bereiken via het internet, ongeacht de locatie.
Men moet dan wel gebruik maken van VoIP geschikte telefoontoestellen die gebuik maken van een speciaal protocol zodat de gegevens die verstuurd worden onderling te begrijpen zijn. Dit is in de VoIP wereld het SIP protocol. Dit protocol vertelt op welke manier er met elkaar gecommuniceerd wordt via het internet. De VoIP telefoon is eigenlijk een soort minicomputer geworden. Met de juiste instellingen op de telefoon kan hij via internet de ingestelde Hosted PBX vinden. De Hosted PBX is tegenwoordig niet eens meer een echte computer die in het datacenter staat, als 1 telefooncentrale. Tegenwoordig maakt men gebruik van Virtuele telefooncentrales. Op die manier kan op 1 server in een datacenter meerdere virtuele telefooncentrales draaien.
Vergelijk dat maar eens met de fysieke manier waarop 100 jaar geleden de stekkertjes tussen verschillende telefoonverbindingen in een telefooncentrale moesten worden verbonden. Het werk van honderden, of misschien wel 1000en van deze telefoonistes wordt nu allemaal digitaal, in de cloud, op één virtuele server afgehandeld.
Neem nu een abonnement bij VoIP.nl af om zelf ook te beschikken over een VoIP telefooncentrale in de cloud.
Het bericht VoIP telefooncentrale, of een ISDN telefoon centrale, en wat het betekent. verscheen eerst op VoIP.nl.